Chronische pijn

U loopt al vele maanden met pijnklachten na bijvoorbeeld een verwonding of ontsteking, ze lijken niet over te gaan, eerder erger te worden.

Een medische oorzaak lijkt er niet te zijn, toch ervaart u wel veel pijn.

Er komen eerder meer klachten bij zoals, slecht slapen, een vervelende moeheid, soms voelt u zich zelfs neerslachtig en de omgeving lijkt u niet te begrijpen.

Pijn is een beschermingsmechanisme voor ons lichaam, er is iets aan de hand en daar moet iets aan gedaan worden. Dit noemen we acute pijn. Na rust gaat de pijn weer over, ons lichaam heeft zich weer hersteld van het letsel. Soms blijft de pijn om onduidelijke redenen toch aanwezig en neemt de pijn zelfs toe en breidt zich uit. We noemen deze pijn chronische pijn, er is geen duidelijke relatie meer met het oorspronkelijke letsel en de pijn is langer dan drie maanden aanwezig.

Herkent u zich in de volgende klachten:

  • De pijn beheerst op dit moment een groot deel van uw leven en valt u erg zwaar.

  • De pijn bestaat al veel langer, maar bij onderzoek kan men geen oorzaak vinden.

  • De pijn is van invloed op uw conditie, stemming, sociale contacten en activiteiten.

  • Aan de andere kant voelt u zich ook weer beter bij afleiding en plezierige activiteiten.

  • De pijn maakt u somber, neerslachtig.

U kunt voor meer informatie altijd contact met mij opnemen.

Tijdens het uitgebreide intake gesprek en gedegen lichamelijk onderzoek probeer ik inzichtelijk te krijgen hoe uw situatie is en welke invloed de pijn heeft op uw algehele welzijn. Wat doet u overdag aan activiteiten, hoe hoog is uw belasting, hoe groot is uw belastbaarheid. Welke invloed heeft de pijn op uw stemming, op uw dagelijkse bezigheden, maar ook hoe de omgeving op de situatie reageert en hoe u daar mee omgaat. Daarnaast wil ik ook graag weten wat er allemaal nog wel lukt en waar u plezier aan beleeft.

Tijdens het lichamelijk onderzoek kijken we vooral hoe u beweegt, soms heeft u door de pijn “smokkel” bewegingen aangeleerd, u heeft leren compenseren. Het lichaam raakt daardoor nog meer uit balans. Dit kan de pijnklachten in stand houden.

Vervolgens maak ik samen met u een plan van aanpak, waarbij u centraal staat en waarbij u zich prettig voelt.

Minder pijn, prettiger bewegen begint bij een behandeling die u past als een huis.

Wilt u meer weten over de behandeling bij langdurige onbegrepen klachten, kijk eens bij specialisaties chronische pijn.

balans-op-de-bal-scaled.jpg
douwe-dynaband-scaled.jpg